Λεξικό Συνωνύμων – Αντωνύμων – Β’ έκδοση

Β’ έκδοση (2023) έγχρωμη
Σελίδες: 1.280
Διαστάσεις: 153 x 237mm
ISBN: 978-960-9582-22-3
Εκδόσεις: ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ


Λεξιλογικός Θησαυρός

Από τις πιο συνηθισμένες δυσκολίες, όταν γράφουμε ένα κείμενο, είναι να αναζητούμε μια άλλη λέξη, ώστε να μην επαναλάβουμε κάποια που έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει. Άλλοτε, από ένα σύνολο λέξεων που ανακαλούμε στη μνήμη μας, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποια είναι η καταλληλότερη για αυτό που γράφουμε. Άλλες φορές πάλι, δεν είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε σε τι διαφέρουν κάποιες λέξεις που μάς φαίνονται όμοιες στη σημασία ή δεν είμαστε σίγουροι πού πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μία ή την άλλη.

Το Λεξικό Συνωνύμων – Αντωνύμων τής Νέας Ελληνικής Γλώσσας, τού καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, σχεδιάστηκε και συντάχθηκε για να δίνει απαντήσεις σε περιπτώσεις όπως οι παραπάνω και φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στις γλωσσικές ανάγκες των ομιλητών τής Ελληνικής για γλωσσική ευστοχία, ακρίβεια, πρωτοτυπία, ποικιλία και επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα. Από τη φύση του ένα τέτοιο λεξικό είναι απαραίτητο βοήθημα για κάθε ομιλητή τής Ελληνικής στο λεπτό και δύσκολο πεδίο τής επιλογής των κατάλληλων σημασιών και χρήσεων των λέξεων.

Τα βασικότερα χαρακτηριστικά τού Λεξικού Συνωνύμων – Αντωνύμων τής Νέας Ελληνικής Γλώσσας:

 • Στις 1280 προσεγμένες σελίδες του, με έγχρωμα και ευανάγνωστα λήμματα και σχόλια, περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο πλούτο συνωνύμων – αντωνύμων σε σχέση με κάθε άλλο νεοελληνικό λεξικό (250.000 συνώνυμα και αντώνυμα).
 • 500 περίπου σχόλια εξηγούν τις διαφορές σημασιολογικά συγγενών λέξεων ή φωτίζουν τις επικοινωνιακές τους ιδιαιτερότητες.
 • Στα λήμματα γίνεται διάκριση σημασιών, όπως σε ένα ερμηνευτικό λεξικό, και τα Συνώνυμα και Αντώνυμα κατανέμονται στις σημασίες κάθε λήμματος, και μάλιστα ανάλογα με τη σημασιολογική τους εγγύτητα, ώστε να βοηθούν αποτελεσματικά τον χρήστη να επιλέξει το καταλληλότερο.
 • Σημαντική βοήθεια παρέχουν τα επιλεγμένα παραδείγματα χρήσεως των λέξεων για τις οποίες παρέχονται τα συνώνυμα και τα αντώνυμα, καθώς και οι υφολογικοί και σημασιολογικοί χαρακτηρισμοί τής χρήσης των συνωνύμων και αντωνύμων (οικείο, λόγιο, λαϊκό κ.λπ.).

Ειδικά στη Β΄ έκδοση πραγματοποιήθηκαν:

  • εμπλουτισμός 3.000 λημμάτων με επιπλέον συνώνυμα και αντώνυμα
  • προσθήκη 250 νέων λημμάτων και σχολίων
  • βελτιώσεις στη δομή πολλών λημμάτων

Ως εκ τούτου, το Λεξικό Συνωνύμων – Αντωνύμων τής Νέας Ελληνικής Γλώσσας είναι πολύτιμο:

 • για την καλύτερη γνώση τής ελληνικής γλώσσας
 • για τη διδασκαλία τής Ελληνικής στο Σχολείο (στην εκμάθηση τού λεξιλογίου και την παραγωγή λόγου)
 • για τη συγγραφή καλύτερων κειμένων
 • για την αποτελεσματικότερη χρήση τού λόγου στην επικοινωνία
 • για τη διαμόρφωση προσωπικού ύφους στην ομιλία

Το Λεξικό Συνωνύμων – Αντωνύμων τής Νέας Ελληνικής Γλώσσας είναι ένα λεξικό που διευρύνει, εμβαθύνει και εμπλουτίζει τη γνώση και τη χρήση τής γλώσσας μας, αφού μέσα από τις χιλιάδες των συνωνύμων, αντωνύμων και συναφών σημασιών περικλείει και αναδεικνύει τον λεξιλογικό θησαυρό της.

Καλάθι αγορών
Scroll to Top