Παρουσίαση της Σύγχρονης Σχολικής Γραμματικής για όλους (23/10/17)

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης παρουσίασε στις 23 Οκτωβρίου 2017 στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου το νέο του βιβλίο, τη «Σύγχρονη Σχολική Γραμματική για όλους», το οποίο και χαρακτήρισε ως το δεύτερο πιο σημαντικό έργο του μετά το μεγάλο Λεξικό τής Νέας Ελληνικής.

Νέα πρόταση γραμματικής

Όπως τόνισε ο ίδιος, πρόκειται για μια νέα πρόταση διδασκαλίας της Γραμματικής, απόσταγμα σαράντα χρόνων επιστημονικής ενασχόλησης με τη γλώσσα, που στόχο έχει να αποτελέσει Γραμματική για το σχολείο, ειδικά για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, αλλά απευθύνεται και σε κάθε φιλόγλωσσο αναγνώστη, που επιθυμεί να μελετήσει τον κόσμο τής ελληνικής γλώσσας, όπως του αποκαλύπτεται μέσα από τη γραμματική.

Όπως εξήγησε «μια γραμματική που συντάσσεται στις αρχές τού 21ου αιώνα υποχρεούται να είναι επιστημονικά σύγχρονη, γι’ αυτό και η μέθοδος περιγραφής και ανάλυσης ακολουθεί τα πορίσματα τής σύγχρονης γλωσσολογίας,  χωρίς όμως  δυσνόητες εξειδικεύσεις που μπορεί να αποθαρρύνουν  τον σύγχρονο αναγνώστη».

Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης μετέτρεψε την παρουσίαση της Γραμματικής του σε εύληπτο μάθημα για τη φύση της γλώσσας και τη γραμματική, παρουσιάζοντας τη δομή και το περιεχόμενο του βιβλίου του με πλήθος παραδειγμάτων που φώτιζαν το πώς και το γιατί των επιλογών του.

Ολιστική θεώρηση

Η γλώσσα σ’ αυτή τη γραμματική αντιμετωπίζεται ολιστικά. Γραμματική και σύνταξη εξετάζονται μαζί καθώς η μια αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα της άλλης.

«Είναι επίσης σημαντικό» επισήμανε ο καθηγητής Μπαμπινιώτης, «ότι η έμφαση  δίνεται στην επικοινωνιακή λειτουργία των γλωσσικών τύπων και δομών, δηλαδή στο πώς, αλλά και το γιατί τους  χρησιμοποιούμε ανάλογα με την επικοινωνιακή μας  πρόθεση ως ομιλητών. Αφορά, λοιπόν, σε όλους μας, εξ ου και ‘’Σχολική Γραμματική για όλους”»…
Η ουσία τής γλώσσας

Ο Γιώργος Μπαμπινινιώτης  δίνει τέλος και μια άλλη σημαντική διάσταση τής Γραμματικής του η οποία έρχεται να δώσει με απλό και κατανοητό τρόπο το γενικό περίγραμμα τού «κόσμου τής γλώσσας».
«Η λειτουργία τής γλώσσας έχει άμεση σχέση με τη λειτουργία τού νου μας και, κατ’ επέκταση, με τη γνώση τού κόσμου μας».
Η διαφορετική προσέγγιση τής γραμματικής δομής και τής συντακτικής λειτουργίας τής γλώσσας την οποία προτείνει με το έργο του αυτό ο Γεώργιος  Μπαμπινιώτης στόχο έχει να παρακινήσει  τον  αναγνώστη να συλλάβει την ουσία τής γλώσσας.

Πλήθος κόσμου

Στην παρουσίαση τού  βιβλίου παρευρέθησαν πολλές προσωπικότητες και πλήθος εκπαιδευτικών, φοιτητών και δημοσιογράφων. Μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβοριάς, ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, η ποιήτρια και επιμελήτρια του έργου του Οδυσσέα Ελύτη Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο θεατρολόγος και κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο επιχειρηματίας και ζωγράφος Βασίλης Θεοχαράκης, καθηγητές πανεπιστημίου, ακαδημαϊκοί κ.ά.

Πλήρες τηλεοπτικό ρεπορτάζ για την παρουσίαση της νέας Σύγχρονης Σχολικής Γραμματικής

Καλάθι αγορών
Scroll to Top